Delen op

Blog

Aanbesteden in de Mobiliteitsbranche – Prijzenblad versus Realiteit


Door Lenneke Blokx

Consultant

Als consultants binnen het vakgebied van aanbestedingen en inkoop zijn er regelmatig zaken die ons opvallen. In dit geval een ontwikkeling binnen de mobiliteitsbranche. Daar zien we de laatste tijd aanbestedingsprocedures die in onze beleving de kwaliteit van de inschrijving niet altijd ten goede komen. En die ook voor aanbestedende diensten niet altijd leiden tot de beste prijs-kwaliteitverhouding. Hieronder het eerste deel in een serie van voorbeelden van zulke opvallende zaken. We bespreken hoe de werkelijkheid en de in te vullen prijzenbladen soms ver van elkaar afstaan. Dit leidt vervolgens tot ongewenste strategische inschrijvingen.

In de mobiliteitsbranche zien we binnen bepaalde dienstverleningsvormen dat prijzenbladen niet altijd recht doen aan de realiteit. Bijvoorbeeld binnen het vakgebied incidentmanagement. Inschrijvers kunnen niet altijd alle kosten in deze bladen opnemen. Ze lopen daardoor grote risico’s omdat niet alle kosten zijn gedekt. Op vragen tijdens het aanbestedingsproces krijgen inschrijvers vaak te horen dat zij een gemiddelde prijs moeten bepalen. Maar ja, hoe doe je dat als de omvang van een incident niet te voorspellen is? En als er geen historische gegevens beschikbaar worden gesteld? Dan kan in feite alleen de zittende leverancier een gefundeerde en verantwoorde kostenopgave doen.

"Heb je als inkoper echt de beste prijs-kwaliteitverhouding ingekocht?"

Het gevolg -> zeer lage inschrijfprijzen die niet aansluiten op de realiteit. Deze prijzen worden later in het contract ‘goedgemaakt’ door de in de aanbesteding niet genoemde onderdelen te factureren tegen onrealistische tarieven. Recent is er nog een aanbesteding gewonnen met een inschrijfprijs van € 30.000,-, terwijl de daadwerkelijke omvang op basis van historische gegevens € 1.000.000,- per jaar is. De vraag is dan: heb je als inkoper echt de beste prijs-kwaliteitverhouding ingekocht?

Hoe doorbreken we deze trend?

Voor inkopers: Ga met de markt in gesprek, luister en kijk samen naar een andere manier van vormgeven van het prijzenblad. Uit ervaring weten we dat inschrijvers hier vaak goede en duidelijke ideeën over hebben.
Voor inschrijvers: Deel kennis, ideeën/voorstellen en wensen met inkopers. Door het delen hiervan weten inkopers wat er echt speelt in de branche. Vervolgens kunnen zij ideeën breed in de markt toetsen en meenemen in het uiteindelijke bestek.

Wil je ook graag aan de slag met het verbeteren van je bestekken als inkoper? Wil je meer investeren in het voortraject bij een aanbesteding en in gesprek komen met inkopers? Hulp bij het inschrijven op aanbestedingen? De consultants van Roger staan voor je klaar!