Delen op

Blog

De AI Act en aanbestedingen in de flexbranche

HR Aanbesteding


Door Daina Munnik

Consultant

Artificiële intelligentie (AI) speelt een steeds grotere rol, zo ook binnen de flexbranche. Van het gerichter bereiken van talent tot het objectief beoordelen van cv’s – AI maakt processen sneller en eerlijker. Maar voldoen de AI-systemen die je gebruikt ook aan de nieuwe regels voor verantwoord gebruik? En hoe kan dit invloed hebben op je aanbestedingen?

Wat is de AI Act?

Sinds 1 augustus 2024 geldt in de EU de AI Act, een wet die een uniforme standaard voor AI-gebruik vaststelt. De AI Act classificeert AI-toepassingen op de werkplek als potentieel risicovol en legt bedrijven verplichtingen op om AI op een verantwoorde, transparante manier in te zetten. Bedrijven die deze regels niet volgen, riskeren boetes.

De AI Act maakt onderscheid tussen verschillende risiconiveaus:

  • Laag risico: Generatieve AI, zoals ChatGPT, valt onder deze categorie. Dit soort toepassingen vormt relatief weinig risico op de werkplek.
  • Hoog risico: AI-modellen die gedrag voorspellen of emoties monitoren op de werkvloer, vallen in de categorie ‘hoog risico’. Bedrijven die met hoog risico-AI werken, moeten voldoen aan strikte eisen op het gebied van risicomanagement, gegevensbeheer, transparantie en toezicht.

 

AI biedt veel voordelen, maar ook risico’s. Bijvoorbeeld als algoritmes vooroordelen introduceren in het selectieproces. Het is vaak niet duidelijk op welke criteria AI-systemen precies sturen. De AI Act verplicht bedrijven om aan te tonen dat ze verantwoordelijk omgaan met AI en dat ze voldoen aan de wet.

Gefaseerde invoering van de AI Act

Bedrijven hoeven zich niet meteen zorgen te maken over boetes; de AI Act wordt gefaseerd ingevoerd over een periode van drie jaar. Zo hebben bedrijven de tijd om hun systemen en processen aan te passen aan de nieuwe regelgeving. De belangrijkste data zijn:

  • Februari 2025: Verboden AI-systemen worden definitief verboden.
  • Mei 2025: Een ‘code of practice’ geeft AI-leveranciers en gebruikers duidelijkheid over hun verplichtingen.
  • Augustus 2025: Regels rond meldingsplicht, AI-modellen voor algemeen gebruik, governance, vertrouwelijkheid en het merendeel van de sancties gaan in.
  • Februari 2026: Specifieke richtlijnen worden beschikbaar om bedrijven te helpen voldoen aan de AI-wetgeving, zoals een duidelijke indeling van hoog risico-AI.
  • Augustus 2026: De volledige wetgeving treedt in werking.

De AI Act en aanbestedingen in HR

Hoewel de exacte details van de AI Act nog in ontwikkeling zijn, biedt deze wetgeving bedrijven in de flexbranche een kans om hun processen te optimaliseren en volledig compliant te worden. De AI Act stelt strikte eisen aan bedrijven die AI gebruiken voor personeelsselectie en wervingsdoeleinden.

In de toekomst kunnen aanbestedende diensten dan ook steeds meer nadruk leggen op AI-compliance bij inschrijvingen. Dit kan betekenen dat inschrijvers moeten aantonen hoe zij voldoen aan de AI Act, bijvoorbeeld door AI-compliance als gunningscriterium of zelfs als formeel selectiecriterium op te nemen in de aanbestedingsprocedure.

Door proactief in te spelen op de AI Act en het inrichten van compliance processen, positioneert een bedrijf zich sterker in aanbestedingen waar AI-compliance een belangrijke rol kan gaan spelen. Dit versterkt niet alleen de bedrijfsprocessen, maar biedt ook een kans om zich te onderscheiden van de concurrentie.

Sparren?

Benieuwd hoe je jouw AI Act-maatregelen het beste kunt beschrijven in je inschrijving? Bij Roger denken we graag met je mee om dit optimaal te verwoorden.