Blog
Kloof Tussen Beleid en Praktijk: Eenzaamheid Aanpakken
Eenzaamheid is een groeiend probleem in Nederland, vooral onder jongeren en ouderen. Hoewel we de complexiteit van deze situatie erkennen, is de oplossing niet te vinden in het eenvoudig aanwijzen van de aanbestedingsregels als de boosdoener. Het echte probleem lijkt dieper te liggen: namelijk in het schrijven van beleid dat niet aansluit bij de praktijk. Het is tijd om de kloof tussen beleid en praktijk te dichten en samen met zorgaanbieders te kijken naar wat echt werkt voor de inwoners.
Wat nodig is, is een herziening van hoe we beleid ontwikkelen en uitvoeren in het sociaal domein. Gemeenten moeten, in samenwerking met zorgaanbieders, meer ruimte nemen om te kijken naar wat het beste werkt voor hun inwoners. Dit kan betekenen dat er binnen de kaders van de aanbestedingswetgeving gezocht wordt naar mogelijkheden voor langdurige contracten en de opbouw van duurzame relaties tussen hulpverleners en cliënten, waardoor continuïteit in de zorg gewaarborgd blijft.
Daarnaast moeten aanbiedingsregels worden toegepast op een manier die past bij de specifieke eisen van het sociaal domein. Dit vraagt om maatwerk, flexibiliteit, en bovenal om een diepe betrokkenheid van zowel beleidsmakers als zorgverleners bij de mensen voor wie zij werken. Alleen door echt samen te werken en de praktijk als uitgangspunt te nemen.
Wil je met ons sparren over dit onderwerp of kunnen wij hierin iets voor je betekenen? Neem via onderstaand formulier contact met ons op!