Delen op

Blog

Winkans tenders verhogen? Maak gebruik van de pre-tenderfase!

Als inschrijver wil je alles aanpakken om een zoveel mogelijk kans te maken op de overwinning.


Door Denise Schellart-Groeneweg

Consultant

Nog veel te vaak zien we inschrijvers die pas beginnen met de aanbesteding op het moment dat deze gepubliceerd is. Helaas ben je dan echt te laat.

Wist je dat...

  • Aanbestedende Diensten al een jaar van te voren beginnen met het bepalen van de inkoopbehoefte.

 

  • De inkoper veelal niet de beslisser is, weet wie je moet beïnvloeden.

 

  • Je alle facetten van een aanbesteding kunt beïnvloeden.

Bepalen inkoopbehoefte

Voordat een aanbesteding wordt gepubliceerd heeft de Aanbestedende Dienst al veel tijd en energie gestoken in het bestek. Gebruik als inschrijver die tijd ook, om de Aanbestedende Dienst te voorzien van marktkennis. Dit kan op verschillende manieren, van whitepaper tot rondleiding on site, wees creatief.

Weet wie je moet beïnvloeden

De wereld is de afgelopen twee jaar sterk veranderd. Beslissingen worden op andere niveaus genomen of beïnvloed. Weet met wie je aan tafel moet, om de juiste informatie te krijgen en te geven. Met andere woorden, de inkoper is veelal niet de beslisser. Dus zoek van te voren uit welke informatie je waar onder de aandacht brengt.

Alle facetten beïnvloeden

Kijk als organisatie waar je in uitblinkt en zorg ervoor dat dit terugkomt in de aanbesteding. Denk hierbij aan selectie- en gunningscriteria: inhoud van de referentie, specifieke omzetgegevens of certificeringen. Maar ook de kwaliteitscriteria, waar kan jij inhoudelijk binnen de opdracht het verschil maken.

Tot slot…

Beïnvloeden kost tijd, houdt hier rekening mee binnen jouw salesproces. Het vergroot de kans op gunning! Benieuwd hoe wij jullie hiermee kunnen helpen? Neem contact op via onderstaand formulier!