Delen op

Blog

3 methodes voor een winnend EMVI-plan

Hulp bij het schrijven van een winnend EMVI-plan


Door Yoeri Pfaff

Consultant

Iedereen die zo nu en dan een stuk tekst op papier zet herkent zich in de volgende situatie. Je opent een leeg document en start met schrijven. Je hebt even nodig om op te starten maar na een uur schrijven ben je lekker opgewarmd en vliegen de zinnen op papier. Je creativiteit draait op volle toeren en ieder nieuw idee dat je opschrijft is scherper en krachtiger. Maar dan komt er een kantelpunt. Je leest je tekst nog eens van A-Z door en concludeert dat je een lange brij van zinnen op papier hebt gezet. Met de uiteindelijke boodschap is weinig mis, maar door de hoeveelheid tekst, het wollige taalgebruik en gebrek aan structuur mist je verhaal overtuigingskracht en schiet je dus je doel voorbij.

Gelukkig hoeven we niet lang te zoeken naar de oorzaak van dit probleem

We kunnen de vinger direct op de zere plek leggen. Je bent namelijk direct gaan schrijven, zonder een concreet beeld te hebben bij de boodschap die je wilt overbrengen. Parallel aan het schrijven ben je gaan nadenken over de inhoud die zich gaandeweg heeft gevormd. Het enige wat je dus hoeft te veranderen is de volgorde van je schrijfproces.

3 methodes voor een winnend EMVI-plan

Er zijn talloze manieren om je verhaal richting, structuur en overtuigingskracht mee te geven. Ik ga er 3 met je delen en ze werken allemaal. Kies degene die het beste past bij jouw persoonlijke voorkeuren en de boodschap die je wilt overbrengen. Het resultaat is een raamwerk dat je verhaal structuur geeft en de inhoud overtuigend laat aansluiten op de behoeften van de lezer. In de voorbeelden focus ik op het schrijven van EMVI-plannen, want dat is ten slotte waar wij Rogers dagelijks mee bezig zijn. Maar je kunt ze bij ieder verhaal dat je wil schrijven toepassen.

Methode 1: ‘Start with why’

De Golden Circle ook wel Start with why is een methode van de Amerikaanse auteur en spreker Simon Sinek. Tientallen miljoenen mensen bekeken zijn Tedtalk waarin hij uitlegt waarom Apple zo succesvol is met haar producten en diensten. Ik raad je aan om die zeker eens te bekijken. Start with why is een simpel maar krachtig model om structuur en overtuigingskracht in je verhaal te brengen. Bij Roger gebruiken we deze regelmatig om tot een onderscheidend plan te komen. Je start met de why en bouwt zo stap voor stap toe naar een krachtig EMVI-plan.

Why : Laat zien dat je de kernzorg (uitdaging) van de opdrachtgever begrijpt en deel je visie daarop.

How : Hoe neem je de kernzorg weg en beheers je de uitdaging op basis van je sterktes, waardes of principes? Dit is je ambitie.

What : Hoe ga je de ambitie waarmaken? Dat doe je met maatregelen en borging op basis van de dienstverlening en jouw rol.

Methode 2: Visueel storyboard

De filmindustrie maakt veel gebruik van storyboards; een verzameling van uitgetekende shots van een filmscript zoals de regisseur het voor ogen heeft. Ze geven een globaal idee van het script. Nu raad ik je niet direct aan om een EMVI-plan in een storyboard uit te tekenen. Maar mijn ervaring is wel dat het enorm helpt om de structuur van je verhaal visueel te maken, bijvoorbeeld in een mindmap. Ik gebruik daar zelf de tool Miro voor, maar je kunt net zo goed een Whiteboard of vel papier gebruiken. Je start met de doelstelling of kernzorg van de opdrachtgever. Daaromheen plaats je alle gunningscriteria (uitdagingen) en die verdiep je met de eventuele aspecten die zijn uitgevraagd. Vervolgens ga je maatregelen ophalen die aansluiten bij de uitdagingen en uiteindelijke doelstellingen.

Deze methode dwingt je om bewust na te denken over de relatie tussen jouw maatregelen en de doelstellingen van je opdrachtgever. Als je de methode goed toepast resulteert dit in een heldere structuur voor je plan én maatregelen die heel gericht effect hebben op de doelstellingen van de opdrachtgever.

Methode 3: Voor de structuurjunkie

Sommige mensen zijn minder visueel ingesteld en zweren bij de structuur die Excel biedt. Ook ik heb een lichtelijke neiging om alles wat ik kan in Excel te gieten. Gelukkig is ook Excel uitstekend geschikt voor het structureren van je plan. Bovenaan plaats je de doelstellingen van de opdrachtgever. Daaronder schrijf je jouw visie op de uitvraag en de rode draad voor je plan. Vervolgens ga je per gunningscriterium en eventuele deelaspecten de maatregelen ordenen. Bijkomend voordeel van Excel is dat je het gelijk kunt gebruiken als actielijst voor het uitwerken van je maatregelen en de bijbehorende effecten en borging.

Tot slot

Of je nu kiest voor de Golden Circle van Simon Sinek, een visueel storyboard of een gestructureerde opzet in Excel; het resultaat blijft hetzelfde. Je komt tot een overtuigend verhaal zonder overbodige teksten of wollig taalgebruik. Bovendien zorg je ervoor dat de kern van je boodschap duidelijk naar voren komt en niet achteraan het verhaal bungelt.

Ben je na het lezen van deze blog overtuigd, maar weet je nog niet hoe je moet beginnen? De consultants van Roger staan voor je klaar om je hierin te adviseren en ondersteunen. Neem via onderstaand formulier contact met ons op!