Delen op

Blog

Een Winnende Indruk maken: Vormgeving Do’s en Don’ts

Aanbesteding vormgeven


Door Demi Bonthuis

Consultant

Als ondernemer weet je dat het indienen van een succesvolle offerte essentieel is om nieuwe zakelijke kansen en projecten te verwerven. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw offerte opvalt tussen de concurrentie? Een effectieve manier om dat te doen, is via de vormgeving van je offerte. In deze blog delen we waardevolle tips om jouw offertes naar een hoger niveau te tillen door middel van doordachte vormgeving. Ontdek hoe je met een goed ontworpen offerte de aandacht van beoordelaars trekt en vertrouwen opwekt bij de aanbestedende partij. Want net zoals je aandacht besteedt aan de uitstraling van je website en marketingmateriaal, verdient de vormgeving van je offerte dezelfde aandacht.

Professionele Uitstraling: Creëer Vertrouwen met Doordachte Vormgeving

Een offerte is veel meer dan slechts een technisch document vol specificaties en cijfers; het is een krachtige presentatie van jouw bedrijf. Wanneer deze goed is ontworpen straalt dit professionaliteit uit en geeft dit de lezer een vertrouwd en betrouwbaar gevoel. Jouw offerte is namelijk soms het eerste wat beoordelaars te zien krijgen. Door het toevoegen van jouw bedrijfslogo en het gebruik van passende kleuren op elke pagina, versterk je jouw merkidentiteit. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op jouw geloofwaardigheid, maar laat ook een blijvende indruk achter bij de beoordelaars.

Do: Maak consistent gebruik van kleuren, logo’s en lettertypen die passen bij jouw merkidentiteit. Dit versterkt de indruk van je offerte en brengt de boodschap effectiever over.

Don’t: Vermijd overmatig gebruik van verschillende lettertypen en kleuren. Dit vermindert de leesbaarheid en wekt een onprofessionele indruk.

Wist je dat?

Wist je dat kleuren emoties en associaties oproepen? Zo toont onderzoek aan dat het gebruik van groen in offertes geassocieerd wordt met duurzaamheid, milieubewustzijn en betrouwbaarheid. Daarentegen wordt de kleur geel geassocieerd met optimisme, innovatie en creativiteit. Door bewust gebruik te maken van kleurpsychologie vergroot je de impact van jouw offerte en laat je een positieve indruk achter bij de aanbestedende partij.

Heldere structuur: Maak Indruk met Een Overzichtelijke Lay-Out

Het is cruciaal om te beseffen dat beoordelaars vaak met meerdere offertes te maken krijgen. Een goed gestructureerde offerte kan het verschil maken tijdens deze beoordeling. Met een overzichtelijke lay-out is het voor de aanbestedende partij eenvoudig om de belangrijkste informatie snel te vinden. Daarentegen brengt een offerte met een rommelige lay-out het risico met zich mee dat essentiële details verloren gaan in een overvloed van tekst. Dit leidt af van de boodschap die je wilt overbrengen en vermindert de impact van je offerte.

Om dit te voorkomen, is het van groot belang om voldoende aandacht te besteden aan de lay-out van je offerte. Door de lezers te begeleiden met duidelijke titels, koppen en alinea’s, maak je het voor hen gemakkelijker om de offerte te doorgronden en de waardevolle informatie te vinden. Een goed gestructureerde offerte straalt professionaliteit uit en vergroot je kans om positief op te vallen bij de beoordelaars.

Do: Benadruk belangrijke punten met opsommingstekens of vetgedrukte letters, zodat ze direct in het oog springen. Creëer voldoende witruimte om de tekst ademruimte te geven. Gebruik opsommingstekens en genummerde lijsten om informatie gemakkelijk te scannen.

Don’t: Vermijd lange alinea’s die lezers afschrikken en belangrijke informatie verbergen.  Vermijd het gebruik van te kleine lettertypen die de leesbaarheid verminderen. Plaats geen afbeeldingen of grafieken zonder de juiste uitleg of context.

 

Wist je dat?

Wist je dat bij het scannen van jouw offerte de eerste 2 woorden van de titels het belangrijkst zijn? Onze natuurlijke leesrichting volgt vaak een F-patroon op tekst-rijke offertes. We beginnen bovenaan langs de bovenkant van de inhoud, vervolgens kijken we iets lager in een tweede horizontale lijn van links naar rechts. Als laatste scannen we de linkerzijde van de content in een verticale lijn, op zoek naar de gewenste informatie. Voor deze beweging nemen we meestal niet meer tijd dan voor de eerste twee woorden.

Krachtige Visuals: Vertel je Boodschap Effectief en Eenvoudig

Visuele elementen, zoals infographics, diagrammen en grafieken, zijn meer dan alleen maar decoratie in een offerte. Ze zijn een uitstekend hulpmiddel om complexe informatie te vereenvoudigen en de sterke punten van jouw aanbieding te benadrukken. Het is bewezen dat mensen informatie beter begrijpen en onthouden wanneer deze wordt gepresenteerd in de vorm van afbeeldingen, grafieken en diagrammen. Deze visuals helpen complexe informatie te vereenvoudigen en maken het gemakkelijker om patronen te herkennen. Bovendien verwerkt ons brein visuele informatie sneller dan tekst, waardoor visuals de boodschap sneller overbrengen en de aandacht van de lezer beter vasthouden.

Do: Blijf consistent. Gebruik dezelfde kleurenpaletten, lettertypen en stijlelementen in je Visuals als doorheen de hele offerte. Dit creëert een gevoel van samenhang en betrouwbaarheid.

Don’t: Vermijd overdreven versieringen die afleiden van de kernboodschap. Creativiteit kan je offerte onderscheiden van anderen, maar houd het in balans. Zorg ervoor dat elk visueel element een duidelijk doel heeft in de offerte.

Wist je dat?

Wist je dat teksten met Visuals als betrouwbaarder worden beschouwd? Verschillende studies tonen aan dat het gebruik van visuals in combinatie met tekst de geloofwaardigheid van informatie vergroot. Het wordt gezien als een teken dat de informatie goed is onderbouwd en geloofwaardig is, waardoor jouw offerte nog meer overtuigingskracht krijgt.

Gerichte Feedback: Optimaliseren Gebruiksvriendelijkheid en Leesbaarheid

Een succesvol vormgegeven offerte is nauwkeurig afgestemd op de behoeften van de doelgroep en de specifieke sector van de aanbesteder. Wat goed werkt in de bouwsector, kan totaal ongeschikt zijn voor een creatieve dienstverlener. Het begrijpen van je doelgroep is essentieel om een gebruiksvriendelijke offerte te creëren die aanspreekt en resoneert met de aanbestedende partij.

Om de vormgeving van je offerte te testen op gebruiksvriendelijkheid en leesbaarheid, is het verstandig feedback te vragen. Bij voorkeur aan mensen die niet direct betrokken zijn bij het opstellen van de offerte. Laat hen o.a. beoordelen of de belangrijkste punten duidelijk zijn, of stijl geschikt is voor de doelgroep en of de lay-out gemakkelijk te begrijpen is. Met deze waardevolle input maak je gerichte aanpassingen om je offerte nog sterker te maken!

Do: Geef duidelijke instructies bij het vragen om feedback. Vertel je reviewers waar ze op moeten letten en welke aspecten van de offertes je graag beoordeeld wilt hebben. Zo ontvang je gerichte feedback die echt waardevol is voor het verbeteren van je offerte.

Don’t: Wacht niet tot het laatste moment om feedback te vragen. Het is belangrijk om voldoende tijd in te plannen voor het testen en het verwerken van de verkregen feedback, zodat je de kwaliteit van je offerte kunt optimaliseren voordat je deze indient.

Wist je dat?

Wist je dat je met het juiste lettertype een positieve indruk kan maken? Kies voor schoon, duidelijk en goed leesbaar lettertype zoals Helvetica, Trebuchet, Arial, Calibri, Cambria of Verdana voor een professionele uitstraling. Vermijd te decoratieve lettertypes, zoals Curlz MT en Comic Sans, aangezien deze afleiden van de boodschap en de geloofwaardigheid verminderen.

Opvallen tussen jouw concurrentie? Roger that!

Bij Roger beseffen we dat de vormgeving van een offerte veel meer is dan alleen een esthetische toevoeging. Een goed vormgegeven offerte versterkt de boodschap, boeit beoordelaars en versterkt je merkidentiteit. Als je wilt opvallen tussen jouw concurrentie, is het essentieel om je offerte zorgvuldig vorm te geven.

Wij staan klaar om samen met jou na te denken over hoe je jouw aanbod het beste presenteert. Met onze expertise en ervaring helpen we je niet alleen om de beste offertes te schrijven, maar ook om je offertes te laten opvallen tussen de concurrentie en je kans op aanbestedingssucces te vergroten.

Wacht niet langer en laat ons je ondersteunen bij het creëren van krachtige en overtuigende offertes. Neem vandaag nog via onderstaand formulier contact met ons op en ontdek hoe we jouw aanbestedingsresultaten verbeteren!