Delen op

Blog

“Ruimte zorgt voor meer creativiteit”


Als consultants binnen het vakgebied van aanbestedingen en inkoop zien we veel verschillen tussen branches maar ook opdrachtgevers. Waar de ene aanbesteder alles exact vastlegt in een bestek, zie je bij de ander een schets van de vraag, met daarin ruimte voor eigen invullen.

De aanbestedende partij, zoekt een partner voor onderwerpen anders dan hun eigen focus. Zo heeft een gemeente vooral kennis van het besturen van een stad of dorp en niet direct van de snoeiseizoenen of de laatste schoonmaaktechnieken. Een marktconsultatie of gebruik maken van de expertise van Roger is zeker een eerste stap. Het kan helpen om een de “standaarden” uit een markt mee te nemen. Maar er kan zoveel meer.

Als de Corona periode, die hopelijk achter ons ligt, ons één ding geleerd heeft is dat we veel creatiever zijn dan we gedacht hadden. De basisschoolleerlingen die hun knutselwerk niet in de vuilnisbak van pappa en mamma zagen verdwijnen maar op de ramen van eenzame bejaarden, waardoor het gevoel van eenzaamheid verminderde. Of de horeca ondernemers die zich verenigen om een stadswandeling te organiseren en je bij verschillende zaken een hapje of een drankje kunt afhalen. Een uniek concept op het moment dat de behoefte aan beweging zo belangrijk was.

Elkaar versterken komt tot stand wanneer we elkaar de ruimte bieden. De facilitaire branche is hierin een voorloper. Waar voorheen koffie gewoon koffie was en waar kantoren gewoon goed schoon moesten zijn, zien we steeds meer ruimte voor de expertise van de inschrijver. De beleving wordt steeds belangrijker. Deze is moeilijk te vangen in een kwaliteitseis. Dit is juist de expertise van de inschrijver die hier het verschil kan maken. Zo hebben we in de laatste maanden kennis gemaakt met cateringsystemen die ervoor zorgen dat er bij vergaderingen minder broodjes overblijven. Of koffie aanbieders die het koffieconcept aansloten bij de kernwaarde van een bedrijf, zodat dit voor zowel gasten als medewerkers duidelijk zichtbaar en herkenbaar was. Ideeën die volledig aansloten bij algemene termen als duurzaamheid of maatschappelijke verantwoordelijkheid maar uniek werden omdat een inschrijver de vrijheid kreeg om zijn expertise en creativiteit in te zetten.

Laten we daarom binnen aanbestedingen ruimte creëren om deze creativiteit op te zoeken. Of dit nu één of enkele a-4tjes zonder een duidelijker thema of opdracht is of per kwaliteitsvraag een specifieke vraag om creativiteit is niet eens belangrijk. Zolang de inschrijver maar gedwongen wordt deze ruimte te benutten. Ik ben ervan overtuigd dat deze ruimte zorgt voor meer creativiteit, oplossingen die verwachtingen te boven gaan en een betere fundering voor de relatie tussen inkopers en inschrijvers.