Delen op

Blog

“Veerkracht en doormodderen….we hebben helemaal geen steunmaatregelen nodig!”


Door Jeroen Veenendaal

Partner / Consultant

Zullen ze op het ministerie van Financiën lang hebben vergaderd over de subtitel van de miljoenennota dit jaar? Na het lezen kwam deze vraag ineens bij mij op. “Veerkracht en verder bouwen”, eigenlijk wel goed verzonnen. Alhoewel de inhoud van de nota wat mij betreft meer de titel “Veerkracht en doormodderen” rechtvaardigt. Er staat eigenlijk net niks in.

Snap het wel, als demissionair kabinet kan je ook niet zo veel, maar het voelt niet echt als een tijd om een jaar weinig te gaan doen.

Ik was er geruster op geweest als ze een beetje op zouden opschieten met die formatie, alhoewel ik eerder een nieuw stembewijs op de deurmat zie vallen. Het zal spannend worden de komende weken wat dat betreft. Koers houden is te verdedigen, we gaan namelijk best lekker. Een verwachte economische groei (3,5%) om trots op te zijn (voor zover dat staat voor “lekker gaan”). We zijn met elkaar nog steeds een van gelukkigste mensen ter wereld.

Maar toch, de miljoenennota kent weinig vernieuwende inhoud of inspiratie.

Het is natuurlijk goed dat er geld wordt vrijgemaakt voor klimaatmaatregelen. 6,8 miljard. Dat is een behoorlijk smak geld, wat tegelijkertijd afgezet tegen de coronamaatregelen (bijna 40 miljard in 2021) dan ook weer niet heel veel is. Alsof de klimaat problematieken niet van eenzelfde (zo niet grotere) orde zijn als de coronaproblematiek, zij het dat wat minder “in your face” is.

Ik verwacht dan ook niet dat de aanbestedingspraktijk in 2022 echt anders zal zijn.

Ik hoop wel dat de investeringen in klimaatmaatregelen overheden inspireert om nog meer dan voorheen in te zetten op die duurzaamheid. Wat mij betreft hebben we al die steunmaatregelen namelijk echt niet nodig om nu al impact te maken voor een beter klimaat. Wat we daarvoor nodig hebben is een inspirerende publieke opdrachtgever die leveranciers uitdaagt om met oplossingen te komen die deze impact maken. Daar worden wij als echte “dealmakers” ook een stuk gelukkiger van. Durf je deze gezamenlijke uitdaging aan te gaan?