Blog

De week van Robin Verheijden


Door Thomas de Jong

Consultant

Op maandag dringt de traditionele wektoon mijn oren binnen. Last van opstartproblemen? Totaal niet. Vandaag begeleid ik een dialoogsessie. We gaan met een geselecteerde aanbieder in gesprek over de invulling van inclusiviteit binnen de opdracht. Er worden wederzijdse verwachtingen uitgesproken, vragen aan elkaar gesteld en (on)mogelijkheden geschetst. Allemaal om elkaar beter te begrijpen en te verbinden. Ik hou me op de achtergrond en observeer hoe de dialoog zich ontwikkelt. De sfeer is goed en de gesprekken zijn constructief. Eén ding weet ik zeker, deze potentiële partners hebben hetzelfde doel voor ogen. Als inkoopadviseur in procuremanagement doet mij dit natuurlijk goed. We bevinden ons op het snijvlak tussen aanbieders en aanbestedende diensten en proberen in een aanbesteding continu deze twee werelden dichter bij elkaar te brengen. In sessies als deze zie ik dit daadwerkelijk gebeuren. Dat vind ik het allerleukst!

Dinsdag kom ik rond 08:30 uur ons kantoor in Maarssen binnen. Eerst inchecken, want niet gereserveerd, betekent geen plek. Ook wij hebben de noodzakelijke maatregelen genomen om veilig op kantoor te kunnen blijven werken. Beneden in het business center haal ik een lekkere flat white bij Vascobelo. Sinds deze koffietip van Nicole wil ik niet anders meer. Bas, Jasper en ik hebben ons tweewekelijkse werkgroep overleg over de zichtbaarheid van Roger. Met behulp van social media, evenementen en onze website hopen we nog meer klanten te mogen ondersteunen en nieuwe Rogers te werven. Vrijdag staat onze halfjaarlijkse ontbijtsessie gepland, dus ik praat ze bij over de laatste ontwikkelingen. Het thema is dit keer ‘Overtuigend schrijven en argumenteren’. Ik ben blij dat we een geschikte locatie hebben gevonden om dit te organiseren en kijk er al enorm naar uit om de gasten te verwelkomen.

Ik sta woensdag om 09:00 uur op het station in Schiedam. Eigenlijk reis ik altijd met het OV, maar niet alle klanten zijn even goed te bereiken met de trein of bus. Om de hoek komt Latriche aangereden in haar nieuwe auto, gelukkig kan ik het laatste stukje met haar meerijden. Bij Roger werken we altijd in duo’s, dus Latriche en ik gaan vandaag samen naar onze klant voor een brainstormsessie. Dit keer bevind ik me aan de andere kant van de tafel, namelijk tendermanagement. Er is vorige week een grote aanbesteding gepubliceerd die we graag willen winnen. We bepalen de inschrijfstrategie en halen input op om onze aanbieding vorm te geven. Tussendoor is er ook ruimte voor een informeel gesprek om elkaar beter te leren kennen. Goed klantcontact is voor mij erg belangrijk in de samenwerking. Het kan een aanbesteding maken of breken…

Donderdag heb ik een kantoordag. Na gisteren de hele dag op pad te zijn geweest ga ik nu alle input uitwerken tot een (hopelijk) winnende aanbieding. Ik werk in onze stilteruimte, zodat ik me goed kan focussen. Het is belangrijk om de aanbieding zo te schrijven dat de lezer geen onduidelijkheden ontdekt of vragen heeft. Aanbestedende diensten noemen dit vaak SMART schrijven. Het komt er op neer dat de inhoud duidelijk, realistisch en congruent moet zijn. Het moet vertrouwen geven.

Vrijdag ben ik al vroeg op de locatie van onze ontbijtsessie. Arja heeft me geholpen in de voorbereiding en samen ontvangen we de gasten. Ondertussen bereiden Lenneke en Jeroen hun presentatie voor en maakt Floris een praatje met de deelnemers. Echt team work. De sessie is een succes! Ik vind het leuk om te zien dat er interactie ontstaat in de zaal tussen de bid managers en de inkopers. Komen bidmanagers van Mars en inkopers van Venus? Zeker niet, samen optrekken loont. Rond de lunch pak ik mijn spullen in om thuis nog even verder te werken. Nog even en dan is het weekend. Tijd voor een vrijdag middag borrel!